ח"כ שלי מירון
ח"כ שלי מירון. צילום: דוברות כנסת ישראל

סטודנטים מהאשכולות החזקים מיוצגים ב"עודף משמעותי" באקדמיה

מנתוני שפורסמו בוועדת החינוך עולה כי מנגד נרשם חסר גדול של סטודנטים באקדמיה המשתייכים למעמד הסוציו-אקנומי הנמוך יותר
שי שגב | 14.06.2023

ועדת החינוך, התרבות והספורט, בראשות חבר הכנסת יוסף טייב, התכנסה אתמול (שלישי) לדיון בנושא פערי הייצוג של אוכלוסיות מוחלשות בהשכלה הגבוהה, כפי שעולה מפרסום של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. מהמסמך שפורסם בדיון עולה כי האוכלוסייה המשתייכת לאשכולות חלשים 4-1 מיוצגת בחסר גדול בכל המוסדות להשכלה גבוהה ובכל סוגי התארים. לעומת זאת, האוכלוסייה באשכולות החזקים (10-7) מיוצגת בעודף משמעותי בחלק גדול מהמוסדות בכל סוגי התארים.

יו"ר הוועדה ח"כ יוסף טייב: "עלינו לעזור לאוכלוסיות מוחלשות להגיע לאקדמיה. יש להקים מיידית צוות במשרד החינוך שידווח לוועדה על הפתרונות למצב".

ח"כ שלי מירון, מיוזמי הדיון: "עלינו למצוא את הכלים לסייע לסטודנטים מאשכולות נמוכים להגיע לאקדמיה, ולתארים מתקדמים יותר. המוסדות אומרים שיש העדפה מתקנת אבל המסמך שהוצג היום מראה תמונת מצב רעה. כל עוד רק העשירים מפתחים עצמם ומתקדמים – אנחנו לא נותנים אפשרות לאוכלוסייה מוחלשת להשתלב בחברה בתפקידים מתקדמים."

ח"כ מיכאל ביטון, מיוזמי הדיון: "המבחן הפסיכומטרי, עם שאלות דביליות לפעמים, הוא הרוצח השקט של הנגישות לאקדמיה, כי הוא לא מאפשר קבלה לאנשים שלא מותאמים. במקומות אחרים בעולם נהוג לתת שנה ראשונה בלימודים על תנאי. ניסינו לתעדף את תושבי הנגב לרפואה באונ' בן גוריון, אבל המל"ג התנגד. באוניברסיטה לא מתאבדים על ילדים עם קשיי קשב וריכוז. תפתחו את השערים! צריך להוריד את הכובע בפני המכללות שכן עושות נגישות להשכלה גבוהה".

ח"כ נעמה לזימי,  מיוזמי הדיון: "הייתה לי הצעת חוק שלפיה לא תישלל מחד הוריות אבטחת הכנסה בזמן לימודים אקדמאים. עלותה 1.6 מיליון שקלים בסך הכל. מה זה לעומת האימא שצריכה לבחור האם לתת אוכל לילדיה?" היו"ר טייב: "נפעל יחד מול אגף תקציבים".

ח"כ יוסף עטאונה, "אחוז הסטודנטים הערבים בהשכלה הגבוהה מגיע ל-18%. זאת התקדמות רצינית בשנים האחרונות, אבל יש סוגיה קשה והיא פתיחת השורות לאחרים שהמוסדות מערימים עליהם קשיים. יש כמעט 25,000 שלומדים ברשות הפלסטינית ובחו"ל. אם תהיה מדיניות והתחשבות אחרת – הם ילמדו בישראל. היו"ר טייב: "לתחושתי, חלק מהסיבה ללימודים שלהם בחו"ל היא קשיי השפה".

ח"כ רון כץ: "שר החינוך צריך להקים צוות מיידי עם מנכ"ל משרדו ועם המל"ג ולדווח לנו בעוד שנה מה התקדם בנושא".

נציגת הוועדה לתקצוב ההשכלה הגבוהה (ות"ת) מיכל אופיר: "ב-30 השנים האחרונות הוקמו מעל 30 מוסדות אקדמיים, ביניהם 10 מכללות אקדמיות שאינן מתוקצבות על ידי המדינה. מל"ג יוצאת מגדרה לשלב סטודנטים חרדים באקדמיה ובחמש השנים האחרונות מספרם שולש ועומד על כ-15,000 סטודנטים בשנה האחרונה".

קטגוריות: החדשות, אנשים

תגובות

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *