הישוב כאוכב אבו אל-היג'א
הישוב כאוכב אבו אל-היג'א (צילום: יעקב מדור)

היגיון ישראלי: באשכולות העשירים – פי 7 עובדים סוציאליים

דו"ח מבקר המדינה: פערים בתקציבים והישגים בחינוך עצומים בין רשויות חזקות וחלשות
שי שגב | 09.07.2023

דו"ח מבקר המדינה שהתפרסם השבוע מראה כי ישנם פערים עצומים בין רשויות חזקות וחלשות באספקת שירותים בתחומים שונים, מטיפול בנכים ועד חינוך. המספר הממוצע של עובדים סוציאליים המטפלים באנשים עם מוגבלויות ברשויות המדורגות באשכולות פריפריאליים גבוהים (20 תקנים) גדול פי שבעה מהממוצע ברשויות המדורגות באשכולות נמוכים (3 תקנים). 78% מהרשויות המדורגות באשכול פריפריאלי גבוה מעסיקות עובדים סוציאליים המטפלים רק בתחום המוגבלויות, לעומת 15% מהרשויות המדורגות באשכול פריפריאלי נמוך.

עובדים סוציאליים בתחום המוגבלויות ברשויות החלשות, עושים זאת נוסף על טיפול בתחומים אחרים. עומס העבודה על שני העובדים הסוציאליים הייעודיים במועצה האזורית הבדואית אל-קסום גדול במידה חריגה (887 תיקים לעובד סוציאלי במשרה מלאה) לעומת העומס על העובדים הסוציאליים ביתר הרשויות שנבדקו (175 תיקים או פחות).

המבקר מצא פערים גדולים בין הרשויות המקומיות גם ביכולת התקציבית לקדם את התלמידים להישגים באמצעות מימון עצמי המתווסף לתקציבי משרד החינוך.

כך למשל, בישוב כאוכב אבו אל-היג'א, המשתייך לאשכול החברתי-הכלכלי הנמוך 4, שיעור המימון העצמי להפעלת שירותי חינוך מסך תקציב החינוך בשנת 2020 היה כ-1% (271 שקל); באופקים, המשתייכת לאשכול 3, היה שיעור המימון העצמי 7% (1,867 שקל). לעומת זאת, בגן רווה, המשתייכת לאשכול החברתי-הכלכלי הגבוה 8, היה שיעור המימון העצמי כ-14% (5,170 שקל); וברמת גן, אף היא מאשכול 8, היה שיעור המימון העצמי כ-24% (6,538 שקל). כלומר ברמת גן השקיעו בתלמיד מכספי העיר פי 3.5 מאשר באופקים.

מבקר המדינה גם בדק את גובה מימון העצמי של תוכניות חינוכיות חיצוניות. בשנות הלימודים הקודמות הסתכם המימון ב-0 שקל בכאוכב אבו אל-היג'א; ב-1.3 מיליון שקל בגן רווה; ב-11 מיליון שקל באופקים; וב-61 מיליון שקל ברמת גן. למימון העצמי יש תוצאות: שיעור הזכאים הארצי לתעודת בגרות במסלול חמש יחידות לימוד במתמטיקה היה 5.3% באופקים; לעומת 30.7% ברמת גן.

קטגוריות: רווחה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *