פרסום מחיר למשתכן של משרד הבינוי והשיכון
פרסום מחיר למשתכן של משרד הבינוי והשיכון

תופעה: זכו ב"מחיר למשתכן" – אבל לא יכולים להחזיר משכנתא

ח"כ חנוך מיליביצקי בדיון בוועדת הכנסת: "צריך לחשוב מחדש על כל הפורמט של מחיר למשתכן
שי שגב | 27.06.2023

ועדת הפנים והגנת הסביבה מבקשת פתרונות לזוכים ב"מחיר למשתכן" שאין להם יכולת להחזיר משכנתא.

"במנגנון של מחיר למשתכן ניתן קנס למי שמוכרים את הדירה לפני הזמן. יש קונים שלא מסוגלים לעמוד בהחזרים החודשיים לאור עליית הריבית, והם נמצאים במבוי סתום", תיארה ח"כ מרב כהן שיזמה דיון בעניין בוועדת הפנים. יו"ר ועדת הפנים, ח"כ יעקב אשר: "מתגבשת הסכמה רחבה בין קואליציה לאופוזיציה – לא נוכל לעמוד מנגד עם עליית הריבית והקריסה של הכלכלית של האנשים".

לדברי ח"כ חנוך מיליביצקי שהיה בין יוזמי הדיון, "צריך לחשוב מחדש על כל הפורמט של מחיר למשתכן. האם ראוי שזוגות צעירים יתחילו את חייהם בדירה גדולה ויקרה, או לחלופין האם לא עדיף שיקנו דירת שלושה חדשים בפרויקט של התחדשות עירונית ויזרימו דם חדש לאזור; גם המשכנתא תהיה הגיונית יותר והם יוכלו לעמוד בה".

לדברי נועם מיכלסון, כלכלן בכיר מבנק ישראל, "אמנם יש עלייה בנטל החוב ועלייה במחירי השכירות ומחירי הדירות יורדים בשיעורים זניחים, אבל אנחנו רחוקים מלראות איזשהם מספרים רציניים של התמוטטות. הסיכונים, בהסתכלות קדימה בטווח הבינוני, הם המשך של אותן מגמות – אם נטל החוב ילך ויגדל ולא יהיו שינוי מיטיב, זה מבחינתנו סיכון. ניקח את הדיון כשיעורי בית ונחשוב על צעדים אופרטיביים כדי להקל כמה שאפשר".

אריאל רוזנברג, משרד הבינוי והשיכון הסביר כי משרד הבינוי והשיכון נותן, על סכום מסוים של משכנתא, משכנתא בריבית בגובה של לא יותר מ3%. "הכוונה היא שסכום מסוים מתוך המשכנתא במחיר מופחת. אנחנו עובדים על קידום המודעות לאפשרות הזאת", אמר רוזנברג.

ח"כ יעקב אשר אמר כי הוא מצפה ממשרד הבינוי והשיכון, משרד האוצר ובנק ישראל לגבש יותר פתרונות כדוגמת זה. הוא פנה לנציגי האוצר ואמר לה. "אם תצטרכו חקיקה אני מבטיח לכם שתקבלו מסלול של VIP, אם תבואו עם בשורה לאוכלוסיה שצריכה לעבור את התקופה הזאת".

עו"ד יולי גלנץ, יועצת משפטית, משרד הבינוי והשיכון, הסבירה כי מכוח החלטת מקרקעי ישראל הוקמה ועדת חריגים שמבקשים למכור את הדירה במהלך תקופת המגבלה. הוועדה דנה עד היום באלפי מקרים, ושקלה שיקולים רבים כגון כלכליים, רפואיים ומשפחתיים. יש כל מיני קריטריונים שמבנים את שיקול הדעת. אנחנו בישורת האחרונה של ניסוח הקריטריונים שיעלו באתר הרשמי של המשרד. אנחנו מעודדים לפנות באמצעותה האתר של המשרד משום שכל פניה מתועדת ומטופלת". עוד הוסיפו נציגי המשרד כי בשנה החולפת התקבלו רק 100 פניות כלכליות לוועדה מתוך כ-700 פניות כלליות, מתוכן התקבלו רק כ-30%.

לדברי נופר יעקב, יו"ר התאחדות יועצי משכנתאות, מגיעות להתאחדות עשרות פניות של לווים שמתקשים. "פעמיים הם מופלים לרעה – הם לא יכולים למחזר את ההלוואות שלהם לתוך המשכנתא, כי יש הוראה של החשב הכללי שכשלוקחים הלוואה לכל מטרה מפחיתים את הקנס מהשווי של המשכנתא ואז השווי לא מאפשר להם לעשות איחוד הלוואות. ובנוסף, מדד תשומות הבניה לא נכנס למחיר הדירה ואי אפשר לקבל גם עבורו הלוואה. הפתרון הוא להכניס את המדד לתוך המחיר ולקבל עבורו משכנתא", אמר יעקב.

יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר סיכם את הדיון וביקש לקבל מהחשב הכללי תשובה בעניין המשכנתאות וכן דרש ממשרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון ומבנק ישראל להקים ועדה אד הוק שתמצא פתרונות לקוני הדירות במחיר למשתכן. "יש פה שיתוף פעולה רחב מאוד בין אופוזיציה וקואליציה בנושא הדיור, ואי אפשר לעמוד מנגד עם עליית הריבית והקריסה של הכלכלית של האנשים".

קטגוריות: רווחה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *