ח"כ מירב כהן (צילום: טוויטר של מירב כהן)
ח"כ מירב כהן (צילום: טוויטר של מירב כהן)

נציג משרד הפנים לא הגיע לדיון על תלושים לשורדי השואה

המחטף בדרך? נציג המשרד האחראי לחלוקת תלושי המזון לא הגיעה לדיון בנושא אמות המידה לקבלת הסיוע בוועדה המיוחדת לטיפול בניצולי שואה
שי שגב | 17.08.2023

הוועדה המיוחדת לטיפול בשורדי השואה של הכנסת קיימה השבוע (שלישי) דיון מעקב מיוחד בנושא בחינת הקריטריונים לחלוקת תלושי המזון בתקציב המדינה והשפעתם על שורדי השואה. לדיון לא הגיע נציג משרד הפנים, האמון על חלוקת תלושי המזון, ולא נשלח המתווה המנחה את אמות המידה המעודכנות, על אף בקשת הוועדה.

בפתח הדיון אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ מירב כהן: "התכנסנו לדיון נוסף לחלוקת תווי המזון. לפני כחודש קיימנו דיון בנושא, ממנו עלה שאמות המידה יעוצבו באופן רחב ככל הניתן כדי לכלול כמה שיותר אוכלוסיות נזקקות – אולם עדיין עלו שאלות רבות ובעיות בעיקר בהקשר של שורדי שואה ואוכלוסיות ייחודיות בהן מיצוי הזכויות מורכב.

״בדיון הקודם נאמר כי שורדי השואה מקבלי השלמת הכנסה, כ-15000 איש, יהיו זכאים לקבל את תווי המזון. אך במתווה העדכני, הוצאו שורדי השואה שמקבלים קצבאות אחרות כדוגמת קצבת נכות -וקבוצת הזכאים צומצמה ל-3,000 איש בלבד, כך שהיתר יישארו בחוץ״.

יו״ר הוועדה התייחסה לאי הגעת נציג משרד הפנים: "ההיעדרות מהדיון של נציגי משרד הפנים היא זלזול בתפקיד הכנסת כמפקחת על עבודת הממשלה – והניסיון להביא את המתווה לאישור במחטף מחר בוועדת הכספים, בלי שהתקיים דיון מהותי על התוכן שלו היא חוצפה של ממש הנותנת תחושה של מחטף. אנחנו לא נרפה ונמשיך לדרוש את הקריטריונים. זכות הציבור לדעת איך מחולק התקציב".

נציגת משרד המשפטים, עו"ד הדיל יונס: "יש מקום להבחנה בין הקבוצות וכי אין מניעה משפטית, משום שהקבוצה הזכאית לקצבת נכות שמעל 50%, מקבלים גמלה בגובה של 10000 שקלים ומעלה. אך טרם התקבלה חוות דעת מקצועית בעניין מצד היועמ"ש לממשלה".

מנהל תכנית פורום בטחון תזונתי, ד"ר שי מנוחין: "יש פה עוול כפול. שורדי השואה העניים הם אלה שמדינת ישראל קיבלה את הכסף תוך התחייבות לדאוג להם, אך השתמשה בכספים האלה לפיתוח תעשייה. אין לנו מושג מי זכאי ומי לא. משרדי הממשלה מתמקדים בעדנן פוליטי בלבד".

יועמ"ש הרשות לזכויות ניצולי שואה, עו"ד גליה מאיר אריכא: "ישנם 14,300 ניצולים מעוטי הכנסות שמקבלים מהרשות תגמול מוגדל. לאורך כל השיח דובר על כך שהקבוצה בכללותה זכאית, ללא אבחנה בין דרגות הנכות. החרגתם של מי שדרגת נכותו מעל 50% איננו מהלך טבעי ודורש דיון מקצועי ומהותי מסודר. בנוסף, ידוע הצורך בהגדלת אחוזי נכותם של הניצולים באופן שיגביר את הסיוע ואת מימוש זכויותיהם, וכעת ביד השנייה תישלל מהם הזכאות דווקא בשל דרגת הנכות, ויש בכך מסר כפול".

ד"ר דורית אדלר מהפורום הישראלי לתזונה בת קיימא: אסור לטעות, הדיון הוא לא על בטחון תזונתי. אין שום מערכת שמזהה אי בטחון תזונתי. מיליארד שקלים הוא תקציב ענק ונדרש להשתמש בו לשם כך כי הסכום הזה לא יתרום כלל למען הביטחון התזונתי.

יו"ר הוועדה, ח"כ מירב כהן סיכמה: ״למרות הבקשות החוזרות והנשנות שלנו, עדיין לא הגיע לידינו המתווה המעודכן בכתב וגם לא טיוטה – למרות שכזו פורסמה כבר לפני מספר ימים בכמה ערוצי התקשורת. זהו תהליך לא שקוף ולא מקצועי. מבקשת לדעת האם מבחן ההכנסה שנעשה לקבוצות אוכלוסייה כמו שורדי השואה, נעשית גם לקבוצות אחרות שאינן עובדות למשל. אני מצרה על אי קבלת הקריטריונים".

יו"ר הוועדה הודיעה כי במידה ולא יתקבלו הנתונים ממשרד הפנים, יתקיים בקרוב דיון מעקב נוסף בנושא.​

קטגוריות: רווחה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *