מדרחוב קק"ל בבאר שבע
מדרחוב קק"ל בבאר שבע (צילום: ויקיפדיה)

גרים בדרום הארץ? יהיה לכם קשה להתקדם בחיים

דו"ח שפורסם לאחרונה קובע שלמקום המגורים ומצב חשבון הבנק של ההורים קשר ישיר לסיכוי הילדים להיחלץ מדור נוסף של עוני
שי שגב | 09.07.2023

הפערים בין מרכז ופריפריה עדיין כאן ובכל התחומים: חינוך, בריאות, תעסוקה ואפילו תוחלת חיים. במחקר של אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, שפורסם לא מכבר, נבחן נושא הניידות החברתית – כלומר, מה סיכוייהם של ילדים המשתייכים למשפחות ממעמד סוציו-אקונומי נמוך לעלות בבגרותם במעלה הסולם ולשפר את מצבם ביחס להוריהם.

על פי המחקר, סיכויו של ילד שמגיע ממשפחה נורמטיבית, שמרבית בניה שירתו בצבא וההורים מנהלים תא משפחתי זוגי – גבוה באופן ניכר לעומת משפחות במצוקה ומשפחות חד הוריות.

כך לדוגמה, העובדה הכואבת שלמרות כל המאמצים והאנרגיה שהושקעה באזור דרום הארץ בקידום נושאי היי טק והבאת תעסוקה איכותית, 23 שנה אל תוך המאה ה-21, עדיין מקום המגורים קובע את הסיכויים, בעיקר של דור הילדים לשפר את מצבו. יש פערים בשכר, אפילו לתפקיד זהה באותה חברה, בין מרכז ופריפריה.

המחקר בדק נתונים של ילידי 1979-1983 ובחן את האם קיים מתאם בין ההכנסה של 432 אלף צעירים בגילאי 28-36 עם הכנסות ההורים שלהם מעבודה סביב גיל 50 (כשהילדים היו בני 20-24). הנתונים העלו עובדה עגומה: הסיכוי של צעירים מהפריפריה לשפר את מצבם ביחס להורים שלהם נמוך בהרבה מאשר הסיכוי של צעירים מיישובים במרכז הארץ. במילים אחרות, ההזדמנות של ילד מהשכבות הנמוכות במרכז הארץ דומה לסיכוי של ילד ממשפחה בינונית בפריפריה.

בטבלת הניידות החברתית, באר שבע ממוקמת באמצע (מקום 45). מיתר, לשם השוואה, ממוקמת במקום הרביעי. בתחתית הטבלה נמצא ירושלים ובדירוגים הנמוכים נמצאות ירוחם, נתיבות ומצפה רמון.

הדירוג הסוציו אקונומי של עיר אינו מעיד על המצב הכלכלי של תושביה. הדירוג הסוציו אקונומי של העיר באר שבע הוא 5 מתוך 10. זה לא אומר שכל 220,000 נהנים מחיים טובים באמצע. על פי מפת מתחמי העוני שחיבר עומר טל, מהמכון לרפורמות מבניות, שש שכונות בעיר באר שבע מוגדרות ככאלה שיש בהן מתחמי עוני: שכונה ג' (53.7% מוגדרים עניים), שכונה ד' (59.1% מוגדרים עניים), שכונה ה' (45.9%), שכונה י"א (56% מוגדרים עניים), שכונה א' (58.1%) ושכונה ו' (43.8% מוגדרים עניים).

מחקרים של הטכניון, של אוניברסיטת אריאל ושל אוניברסיטת בן גוריון קבעו כבר לפני כחמש שנים, כי למעבר צה"ל דרומה יהיו השלכות שוליות בלבד על תושבי האזור מבחינה חברתית וכלכלית. כאשר עיר הבה"דים הייתה בשלבי הקמה, המהלך שווק ככזה שיביא שגשוג לעיר באר שבע: "אלפי חיילים יבואו לבלות בעיר, ילכו לסרט ולשווארמה, יקנו בקניונים ואנשי הקבע יעברו לבאר שבע".

המשך הסיפור ידוע וסופר לעייפה. אזור הדרום, ובאר שבע בפרט, זקוקים לשובר שיוויון: החל מהטבות מס, ושאר פתרונות יצירתיים, כדי לאפשר לצעירים של היום להתקדם בחיים ולצאת מתדמית הפריפריה הענייה.

קטגוריות: רווחה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *