
כנס ללא מחיאות כפיים, מונגש לאנשים על רצף האוטיזם
כ-400 איש, בהם עובדים סוציאליים, נציגי משרדי ממשלה, הורים, ואנשים על רצף האוטיזם, התכנסו לדבר על חדשנות ביום העיון השנתי של אלו"ט ע"ש לאה רבין ז"ל, שהתמקד השנה בנושא חדשנות ותמורות בשדה האוטיזם.

מחיאות כפיים שקטות בכנס אלו"ט. צילום: יפעת פאר
הכנס שהתקיים שבוע שעבר התקיים במתכונת 'כנס מונגש עבור אנשים על הרצף'. במסגרת זו, יישמה אלו"ט שיטה בינלאומית להנגשת מפגשים רבי-משתתפים לאנשים על רצף האוטיזם: במקום מחיאות כפיים, היושבים בקהל התבקשו בסיום כל מופע או הרצאה להחליף את מחיאות הכפיים הרגילות בהרמת ידיהם באויר תוך תנועה סיבובית של פרק היד. זאת, על מנת להפחית חרדות והצפה חושית בקרב המשתתפים שעל הרצף מבין באי הכנס.
כחלק מההנגשה, המשתתפים השתמשו בתגי תקשורת צבעוניים, במערכת צבעים שמאפשרת לאנשים על הרצף להבהיר ללא מילים את העדפות התקשורת שלהם עם אחרים על גבי תגי שם: ירוק– ניתן לפנות אלי ולתקשר איתי באופן חופשי, צהוב– אני מעדיף לתקשר רק עם אנשים שאני מכיר, אדום – אני לא מעוניין שיתקשרו איתי בשלב זה. מנחת הכנס היתה חגית רון רבינוביץ', אמא של עילי בן 26 על רצף האוטיזם המתגורר בבית לחיים של אלו"ט.
אף עין לא נותרה יבשה כאשר שני תלמידים עם אוטיזם מביה"ס גיל בתל-אביב שרו "יש לי ציפור קטנה בלב", והקהל הנרגש הרים את ידיו בתנועות שקטות, ללא קול.
בכנס נחשף לראשונה דו"ח אלו"ט השנתי – תמונת מצב של האוטיזם בישראל, ובו נתונים מלמדים ומרתקים על מצב האוטיזם מארבע נקודות מבט – חינוך, רווחה, בריאות וביטוח לאומי, שיחד משקפות את המקום בו נמצאת ישראל מבחינת השירותים הניתנים לאנשים, נשים ילדות וילדים עם אוטיזם בישראל. הדו"ח יוגש בימים הקרובים לכל משרדי וגופי הממשלה ולכל חברי הכנסת ומקבלי החלטות. ייחודו של הדוח הוא בהסתכלות הרב מערכתית על נושא האוטיזם, כזו שעוד לא קיימת בישראל, שתאפשר, כך מאמינים באלו"ט, תכנון, קבלת החלטות וקביעת מדיניות אשר תיתן מענה מדויק יותר לצרכי המאובחנים על רצף האוטיזם. הכנס עצמו נתן במה להרבה קולות שעד היום לא קיבלו מקום בשיח הישראלי, כדי לשקף את העושר והגיוון של "מה זה אוטיזם" ואת הצרכים המגוונים של אוכלוסיית המאובחנים על הרצף.
עמוס שפירא, יו״ר אלו״ט היוצא: "בחמש השנים האחרונות גדל מספר התלמידים בישראל ב-7 אחוז. מספר התלמידים עם צרכים מיוחדים ובהם תלמידים עם אוטיזם גדל בכ-19 אחוזים, כלומר בקצב של כמעט פי שלושה, ומגיע לכ-12 אחוז מכלל התלמידים. כיום, כ-60 אחוז מכלל 300 לאף התלמידים עם צרכים מיוחדים, משולבים בחינוך הרגיל, והשאיפה היא להגדיל את שיעור השילוב. גם השילוב וגם מסגרות החינוך המיוחדות מהווים אתגר ענק של מערכת החינוך". עוד הדגיש, את השם שנתן לוועד שיעמוד בראשה: 'ועדת החינוך בראי החינוך המיוחד' – "הוועדה איננה ועדת החינוך המיוחד, אלא ועדת החינוך בכלל, מזווית החינוך המיוחד", אמר, כדי להדגיש את המסר והערך שיש לעשות כל מאמץ כדי שכל ילד ילמד בכיתה רגילה עד כמה שהדבר ניתן, כי זה טוב לו וטוב ליתר הילים לספוג את ערך ההכלה כבר מילדות".
"חדשנות מבדילה בין מוביל לנגרר", אמר דדי עטאס, מנכ"ל אלו"ט. "אנו באלו"ט רואים בחדשנות חלק בלתי נפרד מעבודתנו. בעולם משתנה ללא הרף אנו מחויבים להסתגל ולהיות פתוחים לאמץ רעיונות, שיטות ופתרונות חדשניים שיאפשרו לנו לשרת טוב יותר את מקבלי השירות שלנו ולייצר השפעה על הקהילה והחברה כולה." עוד הוסיף: "אנחנו מאמינים שחדשנות היא לא רק בפיתוח טכנולוגיות או טכניקות חדשות אלא גם באתגור של הנחות יסוד ישנות חקירת נקודות מבט חדשנות".
את יום העיון, שנערך כאמור מדי שנה לזכרה של לאה רבין ז"ל (ממייסדות אלו"ט) פתחה בתה, דליה רבין, חברת המועצה הציבורית של אלו"ט. במהלך היום חולקו בטקס פרסי המצוינות ע"ש לאה רבין למצטיינים מבין עובדי אלו"ט, אותם תרמו רני רהב, חבר המועצה הציבורית באלו"ט, ורעייתו הילה. יחד אתם העניקה את המלגות עומר – נכדתה של לאה רבין. עוד בכנס הוענקה מלגת לימודים על שם אסנת רביד ז"ל, שהייתה מייסדת ומנהלת בית הספר גיל לחינוך מיוחד בתל-אביב, באדיבות משפחתה.
דוברים ומשתתפים נוספים היו: דדי עטאס – מנכ"ל אלו"ט, עמוס שפירא – יו"ר אלו"ט שמסיים את תפקידו באלו"ט לאור תפקידו כראש ועדת שפירא – ועדת החינוך בראי החינוך המיוחד, לבקשת שר החינוך יואב קיש, ליליאן שפרן, מנהלת אגף בכיר דיור במינהל מוגבלויות במשרד הרווחה והביטחון החברתי, ידידי משפחת רבין, הורים, מנהלים, ועובדי אלו"ט.
בכנס התקיים פאנל מיוחד על השינויים בשיח על אוטיזם מנקודות מבט שונות בהובלת רונית שוסל, מנהלת החטיבה לפיתוח ידע, מחקר והכשרה באלו"ט, בהשתתפותם של איריס שנייד – אקטיביסטית אוטיסטית, יסמין רון סגל – פסיכולוגית בתחום האוטיזם, לילי לוינטון – פסיכולוגית חינוכית ופעילה באלו"ט, עידן מוטולה העורך והמייסד של אתר "שווים", ודן שטיין בן ה-19 על הרצף שלמד להביע עצמו בהקלדה רק לפני שנים ספורות ולכן הקליד מראש את תשובותיו שהוצגו בפאנל בזמן אמת.
יום העיון כלל גם הרצאות של מומחים בכירים, ביניהם ד"ר אבדוקיה אנגוסטו, אודות התגליות החדשות בנושא אוטיזם מתחומי הגנטיקה וחקר המוח, כולל תובנות חדשות ביחס להתערבויות וטיפולים ועוד.

מחיאות כפיים שקטות בכנס אלו"ט. צילום: יפעת פאר
שמחים לתת את הקרדיט על הראשוניות לכנס אשכראוטיזם שהיה ראשון הכנסים המונגשים בארץ
ראשונים… ממש לא. נוהג שקיים שנים במרחבים אוטיסטים. אבל אםנכבר הנגשה, אולי הגיע הזמן לבטל את האיסור שקיים באלו"ט נגד הצטרפות של אוטיסטים לועד המנהל שלהם, או אפילו כחברים בעמותה…
רעיון מצוין ובאמת פשוט ליישום! יש לציין שהקרדיט הוא למארגני ומארגנות "אוטיסטיכנס" שהתקיים לפני כחודשיים.