זו לא מתיחה: משרד הרווחה מוציא מכרז לממכר סיגריות לבני נוער
משרד הרווחה מודיע על כוונתו להתקשר בפטור ממכרז וכספק יחיד, עם חברת דובק בע"מ, לצורך אספקת סיגריות עבור מוסדות המשרד (חסות הנוער ומערך המעונות). מדובר בהתקשרות בפטור ממכרז עם חברת הסיגריות הישראלית, וזאת לצורך אספקת סיגריות לחוסים הנמצאים באחריות מוסדות המשרד – בני נוער המתגוררים במעונות של משרד הרווחה.
לאחר סבב של שני מכרזים בהם לא היה מציע, משרד הרווחה פנה ליועץ חיצוני, וד"ר מאיר אמיר קבע ביולי 2020 מול חשב המשרד, שלא יתפרסם מכרז נוסף וההתקשרות תתבצע בפטור ממכרז מול חברת דובק בע"מ. לצורך מכרז זה, היקף ההתקשרות המאושר יחל ב-01 ביולי, 2023, ויימשך עד 30 ביוני, 2024, כאשר חברת דובק תזכה לסכום עתק של 1,757,240 שקל.
לטענת משה רון שוקרון, סמנכ"ל בכיר וראש מינהל רכש, תשתיות ותפעול במשרד הרווחה: "במעונות המשרד קיים מיעוט של דיירים הצורכים סיגריות. הדיירים המכורים לסיגריות דורשים את האספקה היומית ואי-אספקת הסיגריות גורמת לעצבנות, אי-שקט ואלימות. יחד עם זאת, המשרד עושה מאמצים לגמול את הדיירים מהרגל זה וברוב המעונות קיימת תוכנית גמילה מסיגריות".
עוד נטען על ידי שוקרון, כי במהלך השנים האחרונות פורסמו פניות פומביות רבות על כוונת ההתקשרות בפטור במכרז עם חברת דובק, ומעולם לא הוגשו הסתייגויות. לפיכך, חברת דובק היא היצרנית והספקית היחידה בפריסה ארצית לסיגריות הנצרכות במעונות משרד הרווחה. כאמור, שוקרון הוא גם האדם שאישר וחתם על אישור תקציב זה.
"ממש לא ברור למה משרד ממשלתי צריך לקנות סיגריות שהן הרוצחות הגדולות בהיסטוריה. עם מכרז (ללא שחיתות) או בלי מכרז (עם שחיתות) – הסיגריות פשוט הורגות", מסר בתגובה ל"רגישות" ח"כ לשעבר מוסי רז (מר"צ).
עו"ד עמוס האוזנר, יו"ר המועצה הישראלית למניעת עישון: "חברות הסיגריות נתבעות לתשלום סכומים של מאות מיליארדי דולרים בגין נזקי העישון. בארצות הבריתֹ לבדה הן שילמו סכום של 246 מיליארד דולר כפיצוי למדינות השונות בארצות הברית בגין הנזקים הללו. חלק מהנזקים הוא בגרימת התמכרות, במיוחד של בני נוער בגיל צעיר. כעת לוקחים שני משרדי ממשלה – האוצר והרווחה – ועליהם לשתף פעולה בגרימת התמכרות המונית של ילדים השוהים במעונות, או של השוהים בהם בהקשר אחר. הנזק הוא גם לדורות הבאים, לאור שינויים גנטיים שהעישון מחולל בחומר התאי האנושי.
"המחוקק לקח על עצמו כבר לפני כ-19 שנה לאסור מכירה של מוצרי עישון לילדים, כולל סיגריות וגם סיגריות אלקטרוניות. אבסורד שלא יעלה על הדעת הוא, כי גוף רשמי של המדינה ייקח על עצמו אחריות לבצע משהו שמוגדר כעבירה פלילית כאשר הוא מבוצע על ידי מוכר בודד. משמעות הדבר הוא ביצוע העבירה לא פעם אחת, כי אם מאות ואלפי פעמים בכל פעם שמסופקות סיגריות למוסדות האלה. לא ברור אם ניתנה עצה משפטית לגורמים שמבקשים לשעבד ילדים ובני נוער, אך קשה להניח שניתן לתת יד לפעילות כזו. מעניין למה אף חברת סיגריות אחרת לא ניגשה למכרז הזה שכאמור נוגד את עקרון איסור מכירת הסיגריות לילדים.
"מעניין שהגורם הממשלתי מודע לכל זה, כאשר הוא מציין שהוא יסייע 'בגמילה' של אותם ילדים, שהוא עצמו ייצור את התמכרותם או יקדם אותה וימשיך בה. במקרה אחד נשאלה יבואנית סיגריות, שתרמה בסף לבתי חולים בארץ, האם אין היא רואה סתירה במעשיה? מצד אחד היא גורמת תחלואה להמוני אנשים שמתים בעישון בייסורים קשים, ומצד אחר היא תורמת כסף לבתי חולים לטפל בדיוק באותן מחלות שהסיגריות האלה גורמות. תשובתה הייתה, שאם היא לא תמכור – מישהו אחר ימכור. אפילו את התשובה הזו אי אפשר לתת כאן: אם הממשלה לא תיתן סיגריות לילדים, אז הילדים הללו לא יצטרכו מלכתחילה שירותי גמילה, ופחות ייווצר עומס על בתי חולים ועל שירותי הרפואה.
כל תושבי המדינה אמורים לסבול משירותי בריאות גרועים יותר, מכך שהילדים והחוסים יתמכרו לסיגריות ויהרסו את בריאותם, כאשר תוך כדי כך הם צורכים שירותי בריאות שנגרעים מן האוכלוסיה הכללית, לכן חשוב שהרעיון המוזר הזה ייגנז ומהר".

באגודה למלחמה בסרטן הדגישו כי: "עישון היא תופעה מסוכנת וממיתה וגם מאוד ממכרת. עצם עובדת היותה ממכרת לא יכולה להוות טיעון בעד רכישת סיגריות במיליוני שקלים לקטינים המכורים. שכן הרי אם היה מדובר בהתמכרות לסמים קשים לא היה עולה על הדעת לרכוש אותם לקטינים רק כיוון שיש חשש שתהליך הגמילה מלווה בתסמינים לא קלים. חיוני להבין שגיל ההתבגרות הוא גיל פגיע להתחלת עישון, כאשר "רק התנסות" הופכת בקרב בני נוער להתמכרות. שכן עד גיל 25 המוח עדיין מתפתח. בכל פעם שנוצר זיכרון חדש או נלמדת מיומנות חדשה, נבנות סינפסות (קשרים בין תאי מוח) חזקות יותר. מוחם של הצעירים בונה סינפסות מהר יותר ממוח מבוגר. מכיוון שהתמכרות היא סוג של למידה, מתבגרים יכולים להתמכר בקלות רבה יותר ממבוגרים. חשיפה לניקוטין בגיל בו המוח עדיין מתפתח עלולה לפגוע בהתפתחותו: פגיעה בתפקודים הקוגניטיביים, פגיעה ביכולות למידה וזיכרון, בעיות קשב ולמידה, אימפולסיביות, הפרעות במצבי הרוח וזה הרבה לפני שהגענו לדבר על מחלות כמו סרטן ומחלות לב שגם הורגות את המשתמשים בסוף".
אני חייב לומר שאני ממש מעוצבן אחרי ששמעתי ב-2021, אחרי החגים, שיחה עם מאזינה בשם טוני בתכנית "השיח" עם אברי גלעד, המשודרת בגל"צ בימים א' – ד' ב-14:00 ומביאה שיחות עם מאזינים לפי נושאים שהוגדרו מראש. אתמול התכנית עסקה בסיוטים – וכל מאזין שעלה לשידור סיפר מה הסיוט שלו.
כידוע לכם, בתור אחד ששונא עישון ולא סובל מעשנים, ממש חטפתי קריזה מהשיחה עם טוני – שאני לא מאמין שהדברים האלה מתנהלים בישראל של שנת 2021, ועד כמה המדינה הזו לא מתקדמת לעומת שאר מדינות העולם:
היא בת 74, ויש לה שתי קרובות משפחה עם צרכים מיוחדים – ששתיהן לא עישנו מעולם! למרבה הצער, הן נמצאות במוסד המיועד עבורן – ושם מעשנים בכל חור!!! אפילו על חפיסות הסיגריות עצמן אין שום אזהרות – למרות שכאן, ואני מביא רעיון של מישהו אחר – שהאזהרות בכלל עדינות מדי לעומת איך שהן צריכות להיות באמת!
הרי כתוב שם את הנזקים שייגרמו למעשן עצמו – ואין אפילו מלה על כך שעישון פוגע באנשים מסביב! אני מצטרף לגולש, וקורא לשנות את נוסח האזהרה, לפיו "אין להדליק את הסיגריות כשאתה נמצא בחברת אנשים!". ככה, על רגל אחת, הכל יוברר ויובן.
המאזינה סיפרה שהיא פנתה להנהלה של המוסד בו שוהות שתי קרובות משפחתה – והתגובה של האחראים שם, איך לא, היתה צפויה: הם איימו עליה ודרשו ממנה שתפסיק לדבר על כך שמעשנים במקום! היא אפילו פנתה לשר הבריאות באותו זמן, יעקב ליצמן (יהדות התורה), ולא נענתה!
פשוט – רחמנות לי על קרובות המשפחה של המאזינה – אחת מהן כבר משתעלת ומתקשה בנשימה; וכל זה אפילו שהיא לא עישנה מעולם, ורק נשמה את העישון של שאר החניכים והעובדים במוסד לאנשים עם צרכים מיוחדים שבו היא שוהה! וכאילו שזה לא מספיק – המאזינה כבר ממש מודאגת עוד יותר בגלל שעכשיו זו תקופה של קורונה!
לשתי הקרובות של המאזינה יש גידולים על העור, כתמים על כל הפנים – והרופאים במוסד לא רוצים לערוך להם בדיקות ניקוטין בדם ובשתן.
לא פחות הרתיח אותי – שכשהמאזינה פנתה לאחת המנהלות, עו"סית בכירה במרכז הרפואי (שלדעתה קיים בסביבות 25 שנים) – זו ענתה לה בהתחמקות, ש"אין מה לעשות – גם ככה כל הזמן יעשנו". להצעתה של המאזינה למנהלת, שאם אותם אנשים לא יכולים להפסיק לעשן – אז לפחות לדאוג להם לסיגריות אלקטרוניות שלא יפריעו לאנשים מסביב – היא נענתה על-ידה ש"סיגריות אלקטרוניות הן יקרות, והן מוציאות לסביבה אדים של מים".
ואני לא יודע איפה אני קובר את עצמי עכשיו!!!!!!!! המאזינה גם קיבלה איומים לפני מספר שנים מפקחים במוסד דומה לבעלי צרכים מיוחדים הפועל בזיכרון יעקב – אחרי שהתרשמה שכל אותם אנשים שנוסעים לבתי-מלון, לריפוי בעיסוק, בפארק תעשיות העמק, במועדון שבו היא היתה לבקר את קרובות משפחתה השוהות בו – חייבים לסבול את עשן הסיגריות!!!!
מתי יהיה לזה סוף, למען השם?????!!!!!!!!!!!!
נ"ב: כמו שאמרתי בהתחלה, המאזינה היא בת 74, ואומרת שלפני 50 שנים לא עישנו בכל חור, כמו היום! אני חושב שאפשר להבין מזה – שככל האנושות מתרבה, עולה גם מיפלס הרוע בעולם.