
מחסור של 1,367 עובדי הוראה בכיתות תקשורת
ועדת החינוך, התרבות והספורט בראשות חבר הכנסת יוסף טייב קיימה אתמול (שני) דיון בנושא קיצור יום הלימודים לילדים על הרצף האוטיסטי בשנת הלימודים הקרובה. מדובר על הנחיה גורפת ולפיה יקוצר יום הלימודים בכיתות תקשורת משעה 16:45 לשעה 16:00 וזאת על רקע מחסור בעובדי הוראה, עובדי טיפול וסיוע בחינוך המיוחד ובפרט בכיתות המיועדות לתלמידים על רצף האוטיזם.
מנכ"ל משרד החינוך אסף צלאל: "אנחנו נמצאים במשבר ובכשל תפקודי במה שקשור לחינוך המיוחד. זה מצב מתמשך ולא מהתקופה האחרונה. אם היינו עוצמים עיניים ומדחיקים היינו מגיעים לקריסת המערכת, כך שגם קיצור יום הלימודים כבר לא היה עוזר. זהו תהליך ארוך שנעשה יחד עם הנהגת ההורים. הקמנו את ועדת שפירא שתיתן פתרונות ארוכי טווח והיא צפויה להגיש מסקנותיה בינואר 2024. בינתיים אנחנו בדרך לקריסה כללית של התחום. הפתרון שלנו לא יעצור את הקריסה אלא יאט אותה. חסרים 1,367 עובדי הוראה בחינוך המיוחד. זה בנוסף לסייעות ומקצועות פרא רפואיים שגם שם החוסרים אדירים. בשנה הבאה צריכות להיפתח 700 כיתות שאנחנו עוד לא יודעים איך נפתח אותן. בחינוך הכללי פנינו לכל הגימלאים, הגמשנו את ההעסקה, פתחנו מרכז השמה שכבר מקבל אלפי פניות ועוד. בחינוך המיוחד הדבר מורכב יותר ובשנה הבאה המחסור ילך ויגדל".
מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד הצדיקה את החלטת משרד החינוך: "זהו אילוץ. לא היתה לו כל אפשרות אחרת. הילדים במסגרות החינוך המיוחד לא מקבלים את כל מה שהם צריכים לקבל כי אין כוח אדם. מאחדים 16 תלמידים לכיתה אחת, במקום 8 בכיתה. זה עוול. הנזק שהיה נגרם לילדים האלה אם יהיו צוותים מתחלפים בסוף היום – הוא גדול יותר".
מסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שנערך לקראת הדיון מראה כי בשנת הלימודים הנוכחית מלמדים במערכת החינוך 39,906 עובדי הוראה בחינוך מיוחד ומהם 4,541 גננות חינוך מיוחד, 9,797 מורים בבתי ספר נפרדים לחינוך מיוחד, 12,387 מורים המלמדים בבתי ספר בחינוך הרגיל ו- 13,181- עובדי הוראה במתי"אות (מרכזי תמיכה יישוביים), כולל מטפלים פארא-רפואיים. לפי הנתונים, בכלל מערכת החינוך, יהיה מחסור של 4,500 תקנים בשנת הלימודים הקרובה.
בנוסף, להערכת משרד החינוך צפוי מחסור של כ-1,367 עובדי הוראה בכיתות תקשורת. ועוד נתון מן המסמך, משרד החינוך נתן אישור לקיצור יום הלימודים ב-230 מסגרות תקשורת בשנת הלימודים הנוכחית.
נציגת אלו"ט ביקשה להוסיף על הנתונים האלה ואמרה: "יש בארץ 3,000 כיתות לילדים על הרצף וב-230 מהם ניתן אישור לקצר את יום הלימודים. מדובר על מחסור אובייקטיבי של-8% בלבד. לפיכך אין לקיים קיצור גורף בכלל המסגרות בארץ".
אב לילד בחינוך האוטיסטי ראובן שוורץ דיבר מדם ליבו: "לא מדובר בקיצור רק של 45 דקות. זה 230 שעות של פרא רפואי שלא יקבלו. אל תגידו שאנחנו שווים. אם מישהו יחשוב שהוא יכול לפגוע בילד שלי – יש לו טעות. אין לכם כוח אדם? תייצרו. אם היה קושי לא היינו כובשים את הבופור ולא הייתה לנו מדינה".
חברת הכנסת לשעבר שירלי פינטו: "יש לי 2 ילדים חירשים במסגרות האלה והם מסיימים את הגן בכל יום בשעה 15:00. אין להם מסגרות חלופית כמו צהרון. אני מקנאה בילדים שהולכים לצהרון, או לחוגים איכותיים שנגישים להם, כמו ג'ודו. הילדים שלי בבית רק מחכים ליום המחרת כי זאת המסגרת היחידה שלהם. אני מציעה צוות קבוע שיגיע למסגרות האלה כל יום בין שלוש לחמש וייתן פעילות העשרה." מנכ"ל משרד החינוך: "בוחנים למצוא תחליף דמוי צהרונים".
אחד מיוזמי הדיון יוסף עטאונה: "בחברה הערבית אין מחסור בכוח אדם בהוראה. צריך להתמודד נקודתית ולא לקחת החלטה רוחבית שתפגע בכולם".
ח"כ חילי טרופר: "בחיים של הורה במשפחה מיוחדת אין אפילו יום אחד קל. המעט שאנחנו יכולים לעשות זה להקל עליהם את הקשיים והמינימום שאפשר לעשות זה לשמור על אורך יום הלימודים שלהם".
ח"כ קטי שטרית: "משעה 14:00 הקשב של התלמידים יורד ואני מציעה להביא תכניות העשרה של תיאטרון למשל ולמצוא אנשים בתחום הזה – פחות קשה."
ח"כ גלעד קריב פנה להורים שנכחו באולם: "אני מציע לכם להתארגן על הליכים משפטיים נגד משרד החינוך ולהגיש בג"צ, שלא יגידו שבאתם בשבוע האחרון של אוגוסט."
יו"ר הנהגת ההורים הארצית מירום שיף: "כשיש מחסור צריך לתעדף. אני מציע כי במקומות שניתן ויש כוח אדם – נשאיר את המסגרות פתוחות עד 16:45. נתחיל בתפקוד הנמוך ונעלה למעלה במה שאפשר."
נציגת השלטון המקומי מיכל מנקס: "הכסף הוא לא העיקר. אנחנו צריכים לחשוב אחרת. הגנים הפכו לשמרטפיות. אין מספיק כוח אדם לטיפולים פרא רפואיים בגנים בעיקר. אין גננות ואין סייעות ואין מורות. לכן ההחלטה שקיבלנו שצריך לשנות את המודל."
יו"ר הוועדה ח"כ יוסף טייב סיכם את הדיון: "ועדת החינוך דורשת פתרון כך שיום הלימודים לילדים בחינוך המיוחד לא יקוצר. אם לא נעשה טיפול כירורגי, כואב ככל שיהיה, פשוט לא יהיו מסגרות לחינוך המיוחד בשנה הבאה. עד למציאת פתרון קבע של ועדת שפירא, אני קורא לממשלה להכניס יד עמוק לכיס ולמצוא פתרון להורים שיצטרכו כנראה למצוא עבודה אחרת. שהממשלה תממן את הפער. אני קורא לשיח בשולחן עגול עם כלל הגורמים הממשלתיים. בנוסף, הוועדה מבקשת ממשרד החינוך להעסיק חלק מהמורים הערבים, כך שלפחות במגזר זה יהיה פתרון. ולצד כל אלה, אנחנו מציעים לשקול העסקת צוות קבוע בין השעות שלוש לחמש".
תגובות