
הנוער הישראלי: יותר התנדבות, פחות מחאה
7 מכל 10 בני נוער בישראל, בגילאי 15-18 מתנדבים; 64% מהצעירים לא העלו או שיתפו פוסט ברשתות החברתיות בנושאים חברתיים; 58% אינם משתתפים בהפגנות או במחאות ציבוריות. סקר חדש של המועצה הישראלית להתנדבות לקראת יום הנוער הבינלאומי (12.8).
הסברה הרווחת שבני הנוער מרוכזים בעצמם, אדישים לסביבה ונמצאים רוב שעות היום צמודים למסכים, מתבררת כלא נכונה. מהסקר עולה כי כ-77 אחוז מבנות ובני הנוער בישראל מתנדבים, למעלה מ-7 מתוך 10 בני נוער בגילאי 15 עד 18, בעוד שבעולם אחד מכל שלושה בני נוער מתנדב. 74.5 אחוז מהנערים מתנדבים לפחות פעם בשבוע, רבים מהם אף יותר.
המועצה הישראלית להתנדבות היא גוף הפיתוח של ממשלת ישראל ושותפיה להרחבת תשתיות ההתנדבות, הסקר נערך באמצעות מכון גיאוקרטוגראפיה, בקרב 510 נערים ונערות בגילאי 15-18, מהמגזר היהודי והערבי, המהווים מדגם מייצג של בני נוער בחברה הישראלית,
מהסקר עולה עוד כי יותר בנות מבנים מתנדבות (80% מהנערות; 74% מהנערים) להבדיל מהמבוגרים, שם גברים מתנדבים יותר מנשים. בני ובנות נוער מבתים דתיים נוטים יותר להתנדב, בדומה לנתון בקרב מבוגרים.
מרבית בני הנוער מתנדבים בתחומי הרווחה והסיוע לנזקקים (37.2%), כגון: חלקות מזון, סיוע לקשישים, אנשים עם מוגבלות, נוער במצבי סיכון ועוד. חלק גדול מבני הנוער אף מתנדבים בתחום החינוך הבלתי פורמלי (36.8%), בתנועות נוער ובמתנ"סים. חלק משמעותי נוסף מבני הנוער מתנדבים בתחום החינוך הפורמלי – בבתי ספר, פנימיות ובמרכזי למידה (30.5%).

פעילות התנדבות של בני נוער. צילום: מחלקת נוער, עיריית ראש העין
מרבית בני הנוער מרגישים מתוגמלים מתחושת העזרה לאנשים אחרים (57.4%), מתחושת הסיפוק וההישג (57.2%), מהתחושה שהם תורמים ומועילים (56.5%) ו-29% מהם מרגישים שהם משפרים את החברה הישראלית. 5.2% מהנערים מתנדבים מידי יום; 14.3% -3-4 פעמים בשבוע; 29.9% פעם – פעמיים בשבוע; 25% פעם בשבוע.
עם זאת עולה מהסקר כי בני הנוער אינם פעילים לשינוי חברתי ברשתות החברתיות. 64% לא העלו בשנה האחרונה פוסט או סרטון בנושא חברתי שבוער להם, ומי שכן העלה עשה זאת לעיתים רחוקות. רק 4% פעילים בנושא זה על בסיס קבוע.

רונית בר, מנכ"לית המועצה הישראלית להתנדבות. צילום: האוניברסיטה העברית
בני הנוער גם ממעטים להשתתף בהפגנות, מחאות ציבוריות או צעדות למיניהן. 57.8% כלל אינם משתתפים בפעילות אקטיביסטית, כמו גם במחאה החברתית; 26% משתתפים לעיתים רחוקות; 11.3% לעיתים קרובות ו-4.9% בלבד על בסיס קבוע.

פעילות התנדבות של בני נוער. צילום: מחלקת נוער, עיריית ראש העין
"מחקרים מראים כי ההתנדבות היא חוויה מיטיבה ובעלת השלכות התפתחויות משמעותיות על בני נוער", אומרת רונית בר, מנכ"לית המועצה הישראלית להתנדבות. "היא תורמת להתפתחות של זהות אישית ופרו-חברתית של המתבגרים ומפתחת אצלם תחושה של אושר, אופטימיות וביטחון עצמי. לכן חשוב לעודד בני ובנות נוער להתנדב, ליצור אצלם חוויה טובה ומשמעותית, בעקבותיה ימשיכו בבגרותם להתנדב ולהיות מעורבים חברתית".
הם מתנדבים כי זה חלק מהלימודים , הם חייבים להתנדב, יש להם "מחויבות אישית" וסופרים להם את שעות ההתנדבות