ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר
ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר (צילום: דוברות הכנסת)

ייצוג הולם של עובדים חרדים, ערבים ועולים – לקריאה ראשונה

הצעת חוק תחייב חברות ממשלתיות ורשויות מקומיות, לרבות תאגידים עירוניים, בייצוג הולם של עובדים חרדים, ערבים ועולים חדשים
שי שגב | 04.07.2023

ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר אישרה לקריאה ראשונה הצעת חוק של חברי הכנסת משה גפני, יעקב אשר ויצחק פינדרוס, שתחייב חברות ממשלתיות ורשויות מקומיות, לרבות תאגידים עירוניים, בייצוג הולם של עובדים חרדים, ערבים ועולים חדשים.

הוועדה קבעה כי יעדי הייצוג ההולם ברשויות המקומיות ייקבעו על פי שיעור התושבים המשתייכים לכל אוכלוסייה מאוכלוסיות המגוון באותה רשות. עם זאת, ברשות בהן פחות מ-200,000 תושבים, הרשות לא תחויב בייצוג הולם כאשר שיעור הייצוג של אותה אוכלוסייה הוא פחות מ-10%. בתאגידים עירוניים, יחול החוק כאשר התאגיד מעסיק מעל 50 עובדים.​

גלית וידרמן, נציגת רשות החברות הממשלתיות, הביעה חשש שחברות קטנות שלא מקיימות גיוסים רבים יתקשו לעמוד בדרישות החוק. בתגובה הבהיר יו"ר הוועדה ח"כ אייכלר כי החוק לא יחול כל עוד החברות לא מגייסות עובדים: "לא ניאלץ חברות לפטר עובדים כדי לעמוד בדרישות החוק". עם זאת, סרבו חברי הכנסת גפני ואייכלר להיענות לבקשתה למתן שנה להיערכות לפני כניסת החוק לתוקף, שכן לדבריהם אין צורך בהיערכות מיוחדת לצורך עמידה בהוראות החוק.

דן אורן, ראש אשכול חברתי במשרד המשפטים התנגד לעיגון היעדים בחוק: "אנחנו מתנגדים לקביעת שיעור נוקשה בחקיקה ראשית כי לכל כלל יש יוצא מן הכלל. לדוגמא, ברשויות מקומיות מעסיקים לרוב את בני המקום ויש אוכלוסיות מסוימות שלא מתגוררות בכל רחבי הארץ".

יו"ר הוועדה ח"כ אייכלר עמד על הצורך ביעדים ברורים ואמר: "אסור שיהיו שום פרצות בחוק. כבר מעל 70 שנה יש אליטה ששולטת ומדירה אוכלוסיות אחרות ואנחנו משנים את זה. אם יש מישהו שלא יכול לעמוד בזה מסיבה כזו או אחרת שיבקש אישור חריג. אני לא מוכן להמשך האפליה הגזענית הזאת".

­ח"כ משה גפני, מיוזמי הצעת החוק: מדברים כל הזמן על שילוב הציבור החרדי במערכות השונות ואם רוצים לשלב ראוי שתהיה חובת ייצוג הולם. ח"כ אחמד טיבי וח"כ עאידה תומא סלימאן העלו בפניי את הצורך להוסיף לחוק את ייצוג הערבים, הסכמתי להוסיף אותם וגם עולים חדשים כי אני רואה את זה כברור ומובן מאליו במדינה שרוצה להיות שוויונית ולתת ייצוג לכולם. עשינו זאת גם בחוק הקודם על משרדי ממשלה ודירקטוריונים.

ח"כ אחמד טיבי: "אני מטפל בנושא של ייצוג הולם לחברה הערבית כבר שנים, הצלחנו להעלות את שיעור הערבים בקרב עובדי השירות הציבורי, אבל עדיין מדובר בחברה שהמהווה 20% מהאוכלוסייה שמודרת וסובלת מתת ייצוג, וצריך לכלול גם אותה בכל חוק העוסק בייצוג הולם. פניתי לח"כ גפני בנושא לגבי הצעת החוק הנוכחית וכך היה". בנוסף, ביקש ח"כ טיבי לוודא שפרסומי המשרות ומבדקי המיון בכלל הגיוסים ברשויות ובחברות הממשלתיות יהיו מותאמים ומונגשים לשונית ותרבותית לחברה הערבית.

ח"כ יבגני סובה התנגד להצעת החוק: "אני בעד שילוב אוכלוסיות שונות אבל המלחמה היא בביורוקרטיה ובנפוטיזם ולא באליטה. במדינה מתוקנת ושוויונית אין צורך בחוק הזה, צריך לבחור במי שהכי טוב במקצוע. מה יקרה אם לא מוצאים מישהו מתאים וראוי למשרה מאותה אוכלוסייה?" עוד אמר ח"כ סובה כי יש צורך להגדיר בצורה ברורה מי הוא עולה חדש לצורך החוק, כדי למנוע מצב שבו החוק לא ממלא את תכליתו ביחס לעולים.

הצעת החוק אושרה בוועדה לקריאה ראשונה ותועבר להצבעה במליאת הכנסת.

קטגוריות: זכויות

תגובות

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *