פוסט-אשפוזית (צילום: Pexels)
פוסט-אשפוזית (צילום: Pexels)

בכל רגע נתון: עשרות ילדים ממתינים לקליטה בפנימייה פוסט אשפוזית

לפי נתוני משרד הרווחה, במהלך השנה המתינו 72 ילדים וילדות לקליטה בפנימייה פוסט אשפוזית
שי שגב | 28.08.2023

מדינת ישראל כמדינת רווחה, מעניקה לאזרחיה, ובכללם גם לילדים, הגנה סוציאלית מקיפה בתחומי הבריאות, החינוך ושירותי הרווחה. אחד הנושאים שבאחריות משרד הרווחה הוא השירותים האישיים והחברתיים לילדים ולבני נוער.

מנתונים שהגיעו לאתר "רגישות" ממשרד הרווחה והביטחון החברתי, נראה שבכל יום נתון עומדים עשרות ילדים ובני נוער למסגרות פוסט אשפוזיות. כך למשל, בחודש ינואר ופברואר (בכל חודש) המתינו כ-78 ילדים ובני נוער להתאשפז במוסדות אלו, בחודש מאי המספר כבר נסק ל-80 צעירים ובחודש יולי עמד כבר על 110 ילדים ובני נוער.

בשירותים האישיים והחברתיים העיקריים הניתנים לילדים ולבני נוער נכללים שירותי הרווחה להגנה על ילדים בסיכון. וכך, השירות לילד ולנוער פועל במסגרת מערך השירותים האישיים והחברתיים של משרד הרווחה. גוף זה מטפל בילדים בגיל 0-18 אשר נמצאים במצבי סכנה לרמות שונות של פגיעה בשלומם ובהתפתחותם התקינה. מטרתו המרכזית היא לאתר ילדים במצבי סיכון וסכנה לפני שהייתה פגיעה של ממש בשלומם ובהתפתחותם, ולהציע להם שירותים אשר ימנעו את הסיכון או יצמצמו אותו. במקרים שבהם הילד כבר חשוף לפגיעה, מטרת השירות היא להרחיק את הסכנה ולחזק את כוחות הילד ו/או ההורים במסגרת חוץ-ביתית או במסגרת הקהילה, בהתאם לרמת הסיכון שהילד נתון בו.

ההשמה החוץ ביתית מתחלקת להשמה במשפחות אומנה ולהשמה בפנימיות. באחריות השירות לילד ולנוער ובפיקוחו 314 פנימיות, כ-100 מהן מיועדות לילדים במצבי סיכון שונים (טיפוליות, שיקומיות ופוסט-אשפוזיות), והשאר הן פנימיות חינוכיות.

לפי ההגדרה היבשה – פנימיות פוסט אשפוזיות מיועדת לילדים עם בעיות נפשיות חמורות הזקוקים לטיפול תרופתי ולהשגחה פסיכיאטרית. הפנימייה היא תחנת מעבר לפני ולאחר אשפוז בבית חולים לחולי נפש. התפוסה בפנימיות הפוסט-אשפוזיות היא כמעט תמיד מלאה או אף מעל התקן.

תפוסה מעל לתקן עשויה להביא לצפיפות רבה ולעומס על כוח האדם, וממילא לפגיעה באיכות הטיפול בילד. עם זאת, מאחר שהפנימיות מקבלות תקציב לפי מספר החניכים, גם מצב של תת-תפוסה עשוי להביא לבעיות תקציביות.

לא מדובר במקרה נקודתי אלא בתופעה מדאיגה: המתנה של חודשים ארוכים למקום בפנימיות פוסט אשפוזיות של משרד הרווחה. לאחרונה פנו במועצה לשלום הילד במכתב לשר הרווחה: "אנו מתריעים מזה שנים על כך שבתי החולים הפסיכיאטריים עומדים בפני שוקת שבורה", נכתב, "בשל היעדר מקום במסגרות פוסט-אשפוזיות, ילדים ונוער נותרים באשפוז גם כאשר אין הדבר מותאם לצרכיהם במקרה הטוב, וגורם להחרפה במצבם במקרה הרע. לכך נודעות השלכות הרות גורל – כל יום שעובר מבלי שהילדים מקבלים מענה טיפולי המותאם לצורכיהם הוא בבחינת סיכון לשלומם הנפשי והגופני, ולעיתים אף לחייהם ממש".

רונית ספיר, מנהלת תחום העמדת מידע לציבור במשרד הרווחה והביטחון החברתי, הגיבה: "לחלק מהילדים נמצאה השמה ועבור חלקם המשיכו לחפש השמה במשך כמה חודשים. חלק מהילדים (78) הופנו לאישור חריג גיל להשמה בפנימייה".

קטגוריות: החדשות, רווחה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *