
עובדי מסגרות לנוער בסיכון מוחים נגד מכרז ההעסקה
ועדת העבודה והרווחה קיימה דיון בנושא טיפול משרד הרווחה והביטחון החברתי בנוער במצבי סיכון ומצוקה ומגמות לעתיד. יו"ר הוועדה ח"כ הרב ישראל אייכלר אמר בהתייחס לנושא הדיון: "הילדים האלו זקוקים לנו, וצריכים לעשות הכל כדי לסייע להם. זו חובה קדושה. אסור לנו בשום אופן לטאטא מתחת לשטיח או להתעלם. עלינו להקשיב לזעקה שלהם ולהיות נכונים לעשות הכל עבורם".
מנכ"ל משרד הרווחה ינון אהרוני ומנהלי אגפים ותוכניות רלוונטיות במשרד הציגו בפני חברי הוועדה את פעילויות המשרד בתחום המענים לבני נוער בסיכון. על פי נתוני מבחן השירות לנוער שהוצגו בדיון, בשנת 2022 הופנו לשירות על ידי המשטרה קרוב ל-16,000 מופנים חדשים, וטופלו בסך הכל כ-26 אלף מטופלים. מספר הקטינים בהליכי מעצר עמד על כמעט 3,000.עוד נמסר שהמשרד פועל לאיתור חלופות מעצר לבני נוער בתוך 3-5 מרגע המעצר וכי כיום אין מחסור בכוח אדם במסגרות לנוער בסיכון. בתגובה לטענותיה של ח"כ עאידה תומא סלימאן, שחלקה על טענה זו ואמרה כי במזרח ירושלים יש מחסור בכוח אדם, השיבה נציגת המשרד כי "המצב במזרח ירושלים השתפר מאוד. שם היה הכי קשה למצוא כוח אדם ומרבית התקנים מאוישים כיום. בעבר היינו על 800 נערים ממתינים, היום אנחנו על 80".
במהלך הדיון, התייחסו חברי הכנסת ונציגי העובדים במסגרות לנוער בסיכון למכרז שפרסם לאחרונה משרד הרווחה להעסקתם, בטענה שהוא פוגע קשות בתנאי העסקתם של עובדים קיימים וחדשים שיגיעו בתחום.
ח"כ נעמה לזימי: "אתם עושים כאן משהו לא תקין. העובדים, הארגון היציג לא משולב בתנאי כתיבת המכרז. מורידים את שכר המינימום המדריכים ל-30 ש"ח לשעה. בעבר הייתה יציבות תעסוקתית בתחום הזה ולאורך השנים זה הפך לשק החבטות של המשרד. תחלופת המדריכים עומדת היום על חצי שנה. אפשר לעצור את זה ועדיף לחכות רגע עם המכרז. גם התקצוב הוא משמעותי מאוד ועדכון התעריפים זניח ולא מספיק. בביקורי פתע שעשיתי גיליתי שלא תמיד יש מנה נוספת וילדים הולכים לישון רעבים".
ח"כ מירב בן ארי: "שכר העובדים הוא דרמטי. ניהלתי בעבר מסגרות לבני נוער בסיכון. כששאלתי נער מה משאיר אותו במסגרת זה לא הגלישה בים, החווה או הפעילויות, זה המדריך או המדריכה, זו הליבה. כשצוות עוזב ומתחלף זה מקשה עוד יותר על ילדים שגם ככה מגיעים עם חוויות של נטישה ואם לא נדע להשאיר אצלנו את המדריכים הטובים בגלל ענייני שכר, נפסיד הרבה מאוד".
ח"כ סימון דוידסון: "ילד שיש לו מסגרת ספורטיבית אחה"צ זה הכל בשבילו. תנו לעמותות המדהימות האלה שעובדות ומעסיקות בני נוער במגוון תחומים, תקציבים וכלים, הם יודעים מה לעשות איתם. המדריכים האלה משמעותיים הרבה יותר ממורים בבית ספר. תשנו את הדיסקט, תראו מה קורה בעולם- מיגרו פשע במקומות הכי קשים בעולם על ידי ספורט. לקחו את הילדים ונתנו להם להיות עסוקים, דיברו לנפש שלהם".
ח"כ מאיר כהן, לשעבר שר הרווחה "ההפרטה היא אבי אבות הטומאה של מערכת הרווחה בישראל. ניהלתי ואני עדיין מנהל מלחמה כמעט אבודה בכל הנושא הזה מול אנשי האוצר. הפיקוח של הרווחה עבר רפורמה מצוינת ובתקופתי נסגרו 4 מוסדות רק בגלל מה שמפקחים ראו. יש עדיין מה לשפר. הוצאה מהבית צריכה להיות הכלי האחרון והעובדים עברו שינוי. יש עדיין ילדים שבסופו של דבר מוצאים מהבית וכאן צריך לתת את הטוב ביותר. זה עדיין לא קורה אבל המשרד עושה מהפכים גדולים, נעביר ביקורת אבל גם נוקיר את פעילותם של העובדים".
ח"כ אימאן חאטיב יאסין: "צריך לתת מקום ותנאי העסקה טובים לעובדים ומדריכים שמטפלים באותם נערים. כעובדת סוציאלית שהתמחתה בתחום אני יודעת שמדובר בשעות עבודה לא נורמליות, עבודה שדורשת פניות רגשית ופיסית גדולה. בושה למדינה שמחשיבה עצמה כמדינת רווחה שזו המציאות שלה. אסור להפריט את זה, יש אנשים מוכשרים ברשויות שיתנו את המענה. אם אנחנו כבר בנקודת זמן שפותחים מכרז- , תנו מענה אמיתי אחת ולתמיד".
אברהם לימואי, הסתדרות העובדים הלאומית בישראל: "ב-2018 התקיים מכרז שהביא עמו שינוי מבורך לעובדים במסגרות לנוער והמכרז שהתפרסם עכשיו פוגע אנושות בתנאי העובדים הקיימים וחדשים שיגיעו, מחזיר אחורה את כל ההתקדמות.. המכרז הקודם הבטיח שכר גבוה משכר המינימום והמכרז הנוכחי מבטל את זה. אין חובה לקלוט עובדים קיימים, כל זכויות העובדים נמחקות. העובדים לא זכאים לשיפור שכרם אל מול האינפלציה ויש שינוי של שעות העבודה שמקשות על הורים לעבוד. מדובר באוכלוסייה שזקוקה לאנשים קבועים שיעזרו לה ולא יתחלפו בכל שנה".
מרטין וילר, כוח לעובדים: "המכרז החדש מבטל את השכר השעתי של 40 ש"ח לשעה, מדרדר את השכר ל-30 ₪ לשעה, ממיר את השכר במענקים עד גיל 30, שמרבית המדריכים לא יהיו זכאים לו. אנשים לא יוכלו להתפרנס ולהחזיק כך משפחות. המכרז הזה מנותק מהשטח. צריך לשתף את העובדים בניסוח המכרזים".
אסף קלמנוביץ', מדריך במעון בית הנער: "אנחנו מתחילים משמרות לרוב אחה"צ כשרוב האנשים מגיעים הביתה. מסיימים לכאורה בעשר בלילה אחרי התמודדויות קשות מול הנערים. תמיד היינו סלע איתן של אותם נערים. אחר כך עוד כותבים דוחות, ממלאים ציונים, מדברים עם הורים. אתם מדברים איתי על הכרה ב- 40 ש"ח לשעה במדינה שבה שווארמה עולה 50 שקל? אתם לוקחים לילדים האלה את המוגנות והביטחון. מי היה שם בשביל הילדים הלאה? לא משרד הרווחה, אנחנו. אם אתם מיישרים קו עם המכרז הזה – באותה שניה יתפטרו מאות מדריכים".
שירה אביצור, בת 18 מפנימיית אחוזת שרה, יושבת ראש מועצת החניכים: "המועצה פועלת בשנתיים האחרונות. נפגשנו כל שבוע והעלנו בעיות שעלו מהחניכים- שעות יציאה, ארוחות ערב וגיבוש של הפנימייה, הרמנו מספר אירועי שיא. לקראת הקיץ אנחנו עובדים על פרויקטים נוספים בהם ערבי שיח בנושא אלימות וחרמות בחברה הישראלית. המועצה העניקה לי כוח להשפיע ולהיות שם בשביל האחר, למדתי שצריך לרדוף אחרי חלומות, לעשות צעד ועוד צעד ולכבוש יעדים. אני מרגישה שאני בדרך להגשמת החלום להיות אדם משפיע. צוות הפנימיות זה דבר קדוש. הם עובדים שעות על גבי שעות, אף אחד לא יודע מה הם עוברים עם החניכים".
בסיכום הדיון השיב מנכ"ל משרד הרווחה לטענות ואמר: "המדריכים עובדים בשליחות המשרד ואנחנו לא משני צידי המתרס. המכרז לא פגע בשכר המדריכים. הורדנו את הדרישה לתת לכל מדריך באשר הוא 30% מעל שכר המינימום. זה נותן למפעיל שיקול דעת. הסוגיה הזאת היא מורכבת, חוצה את כל שדות הרווחה ויינתן לה מענה, זה על שולחננו. המכרז הוא לא חזות הכל".
לבקשת יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר, אמר המנכ"ל שייבחן את הטענות שעלו בדיון ויעביר את מסקנותיו לוועדה, וכן ישיב על פנייתה של ח"כ אפרת רייטן מרום בנושא בתוך 24 שעות.
תגובות