פוריות (צילום: Pexels)
פוריות (צילום: Pexels)

בזמן מלחמה: תמיכה רגשית לטיפולי פוריות

לרוב המטופלים חשובה התמיכה הרגשית כדי להצליח לעבור את הטיפול הארוך, הקשה והמתסכל - בוודאי בתקופה זו
שי שגב | 14.11.2023

כתבה: עפרה בלבן-קשטלנסקי, יושבת ראש "עמותת חן לפריון"

טיפולי פוריות הם תהליך ארוך כואב, קשה ומתסכל. הגוף שלנו לא מחכה ויש לו החלטות משלו. ככול שעולה גיל המטופלת, הסיכויים יורדים. בישראל כ-160 אלף זוגות ויחידים שעוברים טיפולי פוריות, כלומר כ-320אלף איש ואישה, ואולי אף מעל מיליון איש ואישה – אם נוסיף משפחה קרבה וחברים קרבים במעגל הראשון.

מספר כה גדול של אנשים הנמצאים במעגל יצירת משפחה מאושרת לאורך שנים זקוקים לסיוע  בכל התחומים ובעיקר תמיכה רגשית. אנו מדברים על מעגל, אבל לא כל טיפול מצליח והמטופלים עוברים טלטלה רגשית, קשה ומייסרת.

אני מנהלת את עמותת חן לפריון כבר 24 שנים, ולכל מטופלת שאני מכירה, ויש הרבה, יש "מסורת" מה עושים כשלא מצליח הסבב המי יודע כמה. אחת מתאבלת כמה ימים על העובר שלא נהרה, אחת הולכת למסיבה, סרט או מסעדה ואחת מייד מתכננת את סבב הבא. אני הייתי כזו שמיד מתכננת את הסבב הבא, ולא נתתי לשום נושא להסיט אותי מדרכי. דרכי ארכה שבע שנים, אך הסתיימה בשני בנים שהיום כבר גדולים.

עפרה בלבן-קשטלנסקי, יושבת ראש עמותת "חן לפריון" (צילום: פרטי)

עפרה בלבן-קשטלנסקי, יושבת ראש עמותת "חן לפריון" (צילום: פרטי)

אבל לא כולם כמוני, ויש צורך הולך וגובר לתמיכה רגשית בעת טיפולי פוריות. היום המצב בישראל הוא שבכל יחידת פוריות יש פסיכולוגית או פסיכולוג שתפקידו לתת את התמיכה ועל חשבון קופת החולים. אבל, באירופה לא כך. ברוב המדינות לא ניתנת תמיכה רגשית ואם ניתנת אזי היא במימון המטופלים ולמספר קטן מאוד של פגישות.

לכן הוחלט בארגון האירופאי (Fertility Europe – FE) לבצע סקר בין מטופלי הפוריות במדינות השונות כדי להבין את הצרכים והמצב לאשורו. הסקר נערך על ידי FE לקראת שבוע הפוריות השנתי שזה עתה הסתיים, והנושא השנה היה הצורך והחשיבות בתמיכה רגשית.

ממצאי סקר חד משמעיים:

  • 78% אמרו שהרגישו צורך לקבל תמיכה רגשית על ידי איש מקצוע, במהלך טיפולי הפוריות
  • 44% אמרו כי נעדרו מהעבודה בעת טיפולי פוריות בגלל לחץ נפשי
  • 71% אמרו כי לא הוצעה להם תמיכה רגשית כלל
  • רק 12% מהמטופלים באירופה אמרו שקיבלו תמיכה רגשית בזמן הטיפולים
  • 60% הצהירו כי לא דיברו עם אף אחד בזמן טיפולי הפוריות והיו לגמרי לבד בתהליך.

עמותת חן לפריון חברה ב-FE ושותפה מלאה לפעילות שם.

כאן, בישראל, אנו מבינים את התוצאות ומסכימים, כי רוב המטופלות לא פונות לתמיכה והמטופלים עוד פחות. לכן המצאנו את סדנאת הבישול למטופלי פוריות כדי ליצור קבוצות לעזרה עצמית תוך כדי בישול מטעמים.

לרוב המטופלים חשובה התמיכה הרגשית כדי להצליח לעבור את הטיפול הארוך, הקשה והמתסכל.

בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", כל הסיבות שצוינו מוגברות ועל הלחץ הרגיל של הטיפולים נוסף הלחץ הכללי של המלחמה, הדאגה לחטופים ולחיילים בגבולות. בכל משפחה בישראל יש מישהו שמכיר חטוף או חטופה ולכולם חיילים.ות בסדיר או במילואים – כל העם צבא.

לכן כל הנתונים והסיבות מקבלות ממד נוסף שהוא לא קשור לטיפולי הפוריות אך משפיע על הטיפולים: אני או בעלי במילואים, הרופא שלי במילואים, המרפאה רחוקה וקשה להגיע בין האזעקות. קשה לתמרן בין המרפאה והרופא, האחות בקופת חולים, טכנאית האולטרה-סאונד, בית המרקחת, הבית ומקום העבודה.

הלחץ עולה ועולה והתמרונים הללו מרוקנים את מהמטופלים ברמה הרגשית. חשוב ביותר לדבר עם אנשים אחרים אם אלה חברים קרובים, בני משפחה, מטופלים אחרים, עמותת חן לפריון או איש מקצוע. העיקר – אל תישארו לבד!

בגלל המלחמה, נוצרה בעיה חדשה למטופלי הפוריות – מות בן זוג במלחמה – בזהירות וברגישות הנדרשות, אנו יודעים לסייע לכל מקרה, להציע לשאוב זרע לפני הקבורה, בהנחה שמדובר בזוג קבוע. אנו מייעצים למטופלי פוריות שיוצאים למילואים להפקיד זרע עבור בת הזוג עם הוראה מפורשת עבורה מה לעשות אם חלילה הרע מכל קורה.

אחת הבעיות המשפטיות היא כאשר לחייל אין בת זוג ואז לעיתים ההורים מבקשים לשאוב זרע לפני הקבורה. הבעיה היא שהחלל לא השאיר צוואה והוראה האם לשאוב את זרעו ואם כן מי ומה יכולים לעשות  עם הזרע שנשאב. בבית המשפט, להורים קשה עד בלתי אפשרי לפעול, משום שהם אינם צד מבחינה משפטית. אנו בעמותת חן לפריון ממליצים להורים: עם כל הקושי, לנסות לדבר עם בנם על הנושא ולבקש מהם אפילו הוראה מצולמת בווידיאו.

רוצים עוד פרטים, עמותת "חן לפריון": 03-5050345.

קטגוריות: בריאות

תגובות

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *